середа, 12 лютого 2014 р.

Найголовніша інновація останнього десятиріччя

Перші роки існування Інтернету були, за великим рахунком, без відео роликів з причини великого обсягу, які займають такі файли, і їх було важко пересилати від одного користувача іншому по мережі. Однак, за останні 10 років пропускна здатність каналів мережі збільшилася в сотні разів, і сьогодні людство дивиться більше 80 млн годин відео YouTube щодня.

Аудіовідео інформація володіє великим впливом тому, що наш мозок еволюційно налаштований на її сприйняття і розшифровку. прогнози говорять про те, що протягом найближчих років більше 90 % вмісту мережі Інтернет буде мати формат відео.

Чому нам подобається дивитися відео виступи відомих вчених або підприємців, хоча їхні доповіді можна прочитати набагато швидше? Тому, що в живому спілкуванні присутні не тільки слова . За інтонацією, мімікою, індивідуальною жестикуляцією, в контакті поглядів і в ряді інших підсвідомих підказок закладений потужний потенціал, який допомагають зрозуміти сказане і надихнутися новими ідеями.

Читання і письмо власне порівняно недавній винахід. Особисте спілкування відточувалося протягом мільйонів років еволюції. А років 500 тому воно зіткнулося з суперником - роздрукованим аркушем паперу. Текстовий спосіб подачі інформації до недавнього часу мав стратегічну перевагу, оскільки надавав можливість поширіювати ідеї відностно швидко та на великі відстані. Таким чином мистецтво живого слова практично відійшло на другий план.

За останнє десятиріччя завдяки відео в Інтернеті правила гри змінилися знову. Людство повернулося в своє первісне середовище, але уже в глобальних масштабах. для якої наш мозок створений, тільки що стало глобальним.

Таким чином, аудіовізуальна технологія комунікації (в тому числі - освітньої) дозволяє талановитим людям усього світу стати відомими внаслідок доступності їх оцифрованого творчого продукту. На мою думку, форма і зміст відеоінформації в Інтернеті стимулюють механізм глобальної інновації останнього часу - повернення до домінування аудіовізуального способу подачі інформації. 

Немає коментарів:

Дописати коментар