понеділок, 17 лютого 2014 р.

Самоорганізація в процесі навчання

Шимон Шокен і Ноам Нісан розробили курс для своїх студентів: «Як побудувати комп'ютер крок за кроком». Опублікувавши його в Інтернеті і надавши всі інструменти, емулятори, специфікації чіпів і складових частин, вони дуже здивувалися, що тисячі людей скористалися можливістю навчитися. Працюючи незалежно, ці альтруїсти створили перші «масові відкриті онлайн курси» (MOOCs). Це заклик забути про оцінки і використовувати самомотивацію для навчання.

Чому потрібно більше уваги приділяти онлайн-курсам?


Незважаючи на популярність онлайнової освіти, навчання на відстані сприймається не дуже серйозно і вважається більш низькоякісним порівняно зі стандартним варіантом. Однак, саме воно дозволяє деяким людям дотягнутися до тих знань, які їм так необхідні і отримати те, що  раніше було практично неможливо. 

Анант Агарвал, керівник edX, розповідає про те, чому людям необхідно дати шанс дистанційної освіти, і пояснює, чим сьогоднішнє покоління учнів відрізняється від попередніх.

четвер, 13 лютого 2014 р.

Як правильно вчити дітей

Фінський рецепт:
«Добре освічене населення — це дуже сильна опора для держави»

Успіхи фінської системи освіти привертають увагу багатьох країн світу. Адже впродовж останніх років фінські підлітки постійно посідають перші місця з математики, природознавства й читання. Про це, зокрема, свідчать дослідження PISA (Programme for International Student Assesment) 2006 та 2009 років, які проводяться з ініціативи Організації економічного співробітництва й розвитку що три роки з метою оцінювання рівня знань 15-річних підлітків у провідних промислових країнах. 2006 року Фінляндія набрала 563 бали, що є рекордом за всю історію досліджень PISA. 

Як же фінам удалося досягти таких успіхів? Чому в цій країні вважають за необхідне давати базову освіту дітям іммігрантів їхньою рідною мовою? Про це «Дню» розповіли в ексклюзивному інтерв’ю Генеральний директор національного бюро освіти (яке є аналогом Міністерства освіти України) Фінляндії Ауліс ПІТКААЛАА та керівник відділення з міжнародних зв’язків Крістіна ВОЛМАРІ.

середа, 12 лютого 2014 р.

Найголовніша інновація останнього десятиріччя

Перші роки існування Інтернету були, за великим рахунком, без відео роликів з причини великого обсягу, які займають такі файли, і їх було важко пересилати від одного користувача іншому по мережі. Однак, за останні 10 років пропускна здатність каналів мережі збільшилася в сотні разів, і сьогодні людство дивиться більше 80 млн годин відео YouTube щодня.

пʼятниця, 7 лютого 2014 р.

неділя, 2 лютого 2014 р.

субота, 1 лютого 2014 р.

Змінимо підхід до освіти за допомогою відеоуроків

Салман Хан розповідає, як і чому він заснував знамениту Академію Хана - ретельно підібрану низку навчальних відео, які охоплюють усю програму з математики та інших предметів. Він розкриває можливості інтерактивних вправ і закликає учителів змінити традиційний навчальний сценарій - дати учням відеолекції для перегляду вдома та виконувати "домашнє завдання" у класі з вчителем.

пʼятниця, 24 січня 2014 р.

Освіта у хмарі


У 90-ті роки минулого століття відбувся перехід до нової епохи розвитку людства - інформаційної. Це вносить зміни в усі сфери життя.
На жаль, доводиться констатувати, що в інформаційний час наші діти змушені вчитися за  системою , яка була створена 300 років тому Вікторіанської Імперією.
Згідно цій системі люди мали виходити після школи людьми-функціями. Вони повинні були вміти гарно писати, бо комп'ютерів не було і інформація передавалася виключно в письмовому вигляді. Вони повинні були вміти читати і вони повинні були знати арифметику (додавати, віднімати, множити і ділити). І якщо така людина-функція, наприклад, змінювала своє місце проживання, то вона одразу ж могла приступити до виконання роботи, тому що все було однаковим.
Зараз вже все давно не так. Наші діти можуть розвиватися набагато швидше, тому що у них є необмежений доступ до інформації. Наприклад, діти з сільських шкіл нічим по розуму не поступаються своїм одноліткам з приватних елітарних шкіл. Вони можуть все, якщо правильно поставити перед ними мету.

середа, 22 січня 2014 р.

Розглянемо переваги...

Розглянемо перевагах, які дає вчителю створення віртуальних уроків.
Процес створення навчальних відеоматеріалів достатньо трудоміский. Навіть при хороших навичках тудозатрати на створення відеоматеріалу відносно "живого" пояснення можна оцінити як 1:10. Тобто на створення 10-хвилинного навчального відео потрібно затратити майже 2 години часу. Початківцям потрібно ще більше часу.
Але коли проаналізувати, які переваги надає такий відеоурок, то стає зрозумілим, що такою роботи все-таки потрібно займатися.

понеділок, 20 січня 2014 р.

Як запезпечити рівність доступу до якісної освіти?

Усім учителям, які задумувались над питанням, яку винесене в заголовок статті, пропоную переглянути відео, у якому Дафна Коллер розповідає про організацію навчального проекту Coursera.